Jag installerar ledband på en garageport för en kund, detta ger en snygg och effektiv belysning som har blivit ganska populär under de senaste åren.
Ledremsan över garageporten ska monteras i en aluminiumprofil och ger en fin och snygg belysning. Ljuset styrs ytterligare av en astroklocka som slår på / stänger av ljuset efter solens rörelse.
Jag borrar först ett hål i hörnet av betongväggen, här bom jag lite, men fixar det senare med en liten vit tec-7.
Sedan monterar jag en låg aluminiumprofil som ledbandet måste fästas på. En Alu-profil är nödvändig för en enkel och snygg installation och distribuerar också värmen som produceras av LED-remsan, vilket ger LED-remsan mycket längre livslängd.
Använd plattskruvar, t.ex. från Essve, vid montering så att fogremsan inte skriver över skruvarna efteråt.
Led-remsor kommer i längder på 5 meter som industristandard och har dubbelsidig tejp för snabb montering, men vissa uppsättningar har fogar så att du kan få större längder.
Ljusstyrka på LED-remsor
LED-remsor finns i olika ljusstyrkor som ges i watt per meter. Från så lågt som 4W per meter till 21W eller högre.
De vanligaste ljusstyrkorna för bostadsändamål är å andra sidan 9,6W och 14,4W per meter. 14.4W är bra att använda där du vill ha en stark och bra ljus, exempelvis för kök belysning, medan 9.6W eller lägre är bra där en mer dekorativ belysning.
Jag väljer att använda 9.6W med en färgtemperatur på 3000 kelvin, vilket är en ganska varm och dekorativ ljus färg. Om du vill ha en klarare eller vitare färg kan du välja 4000 kelvin eller högre.
Rätt förare
När du handlar efter LED-remsor kan du välja mellan färdiga paket som visas ovan, eller så kan du handla ledremsor och förare separat. Att köpa förare och remsor separat är ganska användbart, speciellt om du måste ha flera längder av led-remsor anslutna till kraftfullare (och färre) förare.
När man väljer en drivrutin måste man först välja den spänningseffekt som LED-remsan fungerar på, normalt är detta 24V eller 12V, där 24 volt rekommenderas.
Då måste du se hur mycket leddrivrutin du behöver, t.ex. för en 9,6W per meter på 5 meter behöver du minst 50W förare eller högre, du har tre 5 meter rullar på 14,4W (216W) du behöver en 250W förare .
spänningsfall
Spänningsfall på LED-remsor är viktiga att tänka på. Vid långa sträckor kommer valvet att minska i styrka och potentiellt inte fungera optimalt.
Jag kommer inte att gå in på vad spänningsfall är, men om du har ett långt avstånd från LED-drivrutinen till LED-remsorna kan du byta ut kabeln mellan dem med en kabel som har en större kvadrat, t.ex. standard 2,5 mm2.
Jag använder en liten strumpa från en PFXP-kabel och trådar den över ledstrimlarna innan jag lägger den från aluminiumprofilen och genom betonghålet till andra sidan.
LED-drivrutinen fäster jag på andra sidan väggen och använder en pfxp-kabel för matning.
Inuti garaget fanns det redan en kopplingsbox för värmekablar i marken, här ska jag montera en astroklocka för att styra LED-remsan så att den tänds när det blir mörkt.
En astroklocka är ett bra sätt att kontrollera utomhusbelysning och de är ganska enkla att installera. De allra flesta modellerna är förprogrammerade så att de följer soluppgången och solnedgången korrekt och exakt.
Här är astroklockan inställd på att slå på ledremsan 1 timme före solnedgången och stänga av ledremsan en timme efter soluppgången, men du kan ställa in ett antal scenarier som du vill själv, inklusive olika hanteringar på helger eller följa fasta tider.
Eftersom garage-dörren var 5,5 meter och ledbandet kommer i längder på 5 meter kommer det att vara några cm kvar på varje sida av dörren, men när det blir mörkt kommer du inte att märka det. Det finns dock fogar om du vill fästa och förlänga en fogremsa.